ماهی را نگهدار یا چگونه حافظهمان را در هفت گام تقویت کنیم؟
شاید شما هم از آن دسته آدمها باشید که این جور حکایتها را با حس ناامیدی مطلق گوش میدهید و بلافاصله میروید سراغ مقایسه با حافظه خودتان و این حس ویرانگر که تا حالا چقدر چیزها را فراموش کردهاید! اما باور کنید که حافظه بد وجود ندارد. شما فقط باید حافظهتان را تقویت کنید. همین، تنها آن دسته از افراد که دچار نقص مادرزادی یا بیماری شدید مغزی هستند، حافظه ضعیفی دارند و مطمئناً شما از این دسته نیستید، چون اگر اینطور بود، این متن را برای خواندن انتخاب نمیکردید.
گام اول: از فرار ماهیها ناراحت نشو، درس بگیر
تا به حال چند بار اتفاق افتاده است که یکی از دوستان از یک خاطره مشترک با شما صحبت کرده و شما در کمال تعجب گفتهاید که «چیزی یادم نمیآید»؟ اما با این حال شما مطمئن هستید که میلیونها چیز میدانید، اگر اینطور فکر نمیکنید کافی است به دور و برتان نگاهی بیندازید. آیا صدها چیز اطرافتان برای شما دارای معنی مشخصی از نظر جنس، رنگ و کیفیت نیستند؟ شما حتی درباره چیزهایی میدانید که هرگز ندیدهاید، مانند یک کشور خارجی و خیلی چیزهای دیگر. ممکن است چیزهایی را از یاد برده باشید اما آیا دیگر چیزی را به خاطر نمیآورید؟ پس تعجب نکنید اگر چیزی را فراموش میکنید؛ تعجبانگیزتر بهخاطرآوری آن همه مطلب است. بله، درست متوجه شدهاید، شما یک حافظه درخشان دارید و فقط چون از کارکرد آن رضایت کافی ندارید این متن را دنبال میکنید و این عدم رضایت اصلاً بد نیست. حالا اگر حرف ما را قبول ندارید و میخواهید حتماً قدرت حافظه خود را اندازه بگیرید، پیشنهاد میکنیم خیلی به تستهای موجود در نشریات عمومی توجه نکنید، زیرا معمولاً دارای ارزش علمی نیستند. تستهای معتبر فقط در اختیار روانشناسان است و آنها نیز روش تفسیر آن را بلدند. تستهای حافظه باید ذهن را خیلی سریع ارزشیابی کنند و ضریب عامل هوش باید حداقل باشد. مثلاً یک کودک 10 ساله با بهره هوشی متوسط میتواند دوسوم از اعداد را که به صورت شش رقمی به او گفته میشود را تکرار کند، البته به شرطی که تعداد اعداد از سه بیشتر نباشد. یک بزرگسال متوسط میتواند دوسوم از سه دسته عدد هفت رقمی را تکرار کند و یک بزرگسال باهوش میتواند یک سری عدد هشت رقمی و بیشتر را عیناً و برعکس تکرار کند. حال شما میتوانید با اطرافیانتان این تست را انجام دهید. البته این تست هنگامی جواب درست میدهد که شما شرایط تست را دقیقاً رعایت کرده باشید و با طرف مقابلتان هم هیچ خصومتی نداشته باشند و ایشان هم نسبت به شما. توجه داشته باشید چون این تست از نوع تستهای شنیداری است، باید اعداد را شمرد و کامل تکرار کرد و در جواب تست، ضعفهای احتمالی شنوایی فرد ارزیابیشونده را نیز در نظر گرفت.
حالا شما قدرت تقریبی حافظه خود را میدانید و کاملاً آماده فراگیری سایر مراحل تقویت حافظه هستید.
گام دوم: ماهیها را بشناس
برای اینکه بتوانیم فرایندی را تقویت بکنیم، باید اول بدانیم که آن فرایند دقیقاً چه چیز و چطور است. تا امروز مطالب زیادی درباره ذهن و هوش شنیدهاید و شاید فکر کنید که حافظه بخشی از مغز است، در حالی که این ذهنیت چندان درست نیست. حافظه یکی از کارکردهای ذهن است و ذهن فعالیتهای دیگری نیز دارد. از طرفی رابطه حافظه با هوش مستقیم میباشد و به خاطر همین است که در اغلب تستهای هوش حافظه یکی از بخشهای اساسی محسوب میشود. حال در اینجا چندین تعریف استاندارد از حافظه را که از نشریات و کتب علمی استخراج شده است را برای شما ذکر میکنیم تا شما نیز به فراخور دیدگاه خود آنها را به خاطر بسپارید: 1- نگهداری به مفهوم ظرفیت یادآوری، برابر است با حافظه 2- نگهداری به خاطر سپردن بالقوه است، یعنی چیزی در ذهن که ممکن است بعدها به یاد آورده شود. 3- یادآوری یعنی زنده کردن خاطرهای در ذهن که گواه نگهداری چیزی است در ذهن 4- حافظه، به کار افتادن تمام ذهن است برای یادآوری 5- یک تجربه خاص گذشته
آیا تا به حال فکر کردهاید که چرا وقتی به چیزی فکر یا نگاه میکنید ناخودآگاه چیزهای دیگری به ذهن میرسد؛ به نظر افلاطون اندیشهها به وسیله پیوندهایی به یکدیگر متصل هستند، یا به نظر سقراط هنگامی که چیزی درک میشود میتواند چیزی شبیه یا مغایر با خود را زنده کند. روانشناسان اینگونه رابطه را «تداعی اندیشه» میگویند. توجه داشته باشید که هر قدر مطلبی در ذهن با مطالب دیگر بیشتر ارتباط مستقیم یا معکوس داشته باشد بهتر در ذهن میماند و ربط دادن خوب مطالب به هم میتواند راز یک حافظه خوب باشد.
و حالا یک راز دیگر؛ شما هر قدر بدانید بیشتر میتوانید ذخیره کنید و هر چه بیشتر ذخیره کنید بیشتر میتوانید بیاموزید و این رابطه دو طرفه تا بینهایت ادامه دارد، پس از آن غافل نشوید.
رابطه حافظه و یادگیری یک رابطه مکمل است. یعنی یادگیری کاملاً متکی بر حافظه میباشد، اما از نگاه دیگر میتوان گفت که حافظه همان یادگیری است با اثر ماندگاری طولانی. ما یک سری از قوانین یادگیری سودمند که در طی تحقیقات فراوان مشخص شدهاند را برای شما جمعآوری کردهایم تا دیگر شما نیازی به مطالعه چندین کتاب برای فراگیری آنها نداشته باشید.
سه قانون مهم در مورد یادگیری وجود دارد: 1- قانون آمادگی: به «انگیزه» بیشتر اهمیت بدهید. انگیزه مهمترین عامل آغاز و انجام یک کار است، درست مانند گرسنگی برای دنبال غذا رفتن. اگر آمادگی انجام کاری در شخص نباشد شخص از انجام آن بهرهای نخواهد برد. 2- قانون تکرار (تمرین): اگر کاری با عقاید شخص مغایرت نداشته و آمادگی انجام آن در شخص وجود داشته باشد، فرد با تمرین میتواند آن را به خوبی بیاموزد، البته این قانون درباره همه علوم صادق نیست. 3- قانون اثر: هر شخص برای انحام کار خود هدفی دارد مثلاً حیوانات برای به دست آوردن غذا چیزی را میآموزند یا دانشآموزان برای کسب نمره فعالیت میکنند. مردم «بر اثر» چیزی، چیزهای دلپذیر را حفظ و چیزهای ناخوشایند را فراموش میکنند.
یک راز دیگر هم هست؛ دیدهاید وقتی بعضی از خاطراتمان را برای دیگران تعریف میکنیم برخی یا باور نمیکنند یا با وجود آنکه خود نیز جزیی از آن بودهاند آن را به یاد نمیآورند. تعجب نکنید، این یکی از خاصیتهای ذهن است که همه چیز را به دلخواه ذخیره مینماید و اگر هم چیزی دوست نداشته باشد آن را یا حذف میکند یا به گونهای تغییر میدهد که دوستداشتنیتر شود. درست مانند دستگاه گوارش که ماهیت بسیاری چیزها را تغییر میدهد تا قابل جذب شود. این اتفاق البته ناخودآگاه است ولی میتوان آن را کنترل کرد. این خاصیت همان «پندار» یا «خیال» شماست.
میماند رابطه حافظه و مغز؛ دقیقاً مشخص نیست که عمل ضبط حافظه توسط کدام قسمت از مغز انجام میشود اما میتوان گفت که هر چیز که یاد گرفته یا تجربه میشود یک ردّ عصبی در مغز است. درست مثل اینکه چیزی در مغز حک شود؛ مانند نوشتن کلمهای روی یک طومار بلند که شاید هرگز نتوان به راحتی آن را پیدا کرد، اما مهم این است که آن مطلب در جایی ماندگار است. چون در اینجا قصد نداریم درباره ساختمان مغز صحبت نماییم فقط یادآوری کنیم که به عقیده روانشناسان اگر مغز آسیب فیزیکی ندیده باشد تقریباً چیزی را فراموش نمیکند، یعنی اگر مطلبی وارد ذهن شد دیگر هرگز به طور کامل حذف نمیشود.
گام سوم: ماهیها فرار میکنند چون ...
حافظه همزادی دارد به نام فراموشی. البته فراموشی همیشه هم چیز بدی نیست و فقط باید آن را کنترل کرد.
اگر فکر میکنید چیزی را فراموش کردهاید، احتمالاً به این دلیل است که آن را ناقص به خاطر سپردهاید یا اصلاً حفظ نکردهاید.
اگر از ذهن خود مانند یک خدمتکار توقع بیش از حد داشته باشید قطعاً جواب خوبی دریافت نخواهید کرد. پس هرگز از به خاطر نیاوردن چیزی که برای به یاد ماندنش تلاش نکردهاید ناراحت نشوید. این مطلب برای چیزهایی که به آنها علاقه ندارید نیز صادق است. اگر آدم گوشهگیری هستید و اطرافیان و کلاً اشخاص را به سختی به یاد میآورید یا اگر علومی را که دوست ندارید از روی اجبار مطالعه میکنید به طور حتم دچار گرفتاری بزرگی شدهاید، پس این را فراموش نکنید که تنها راه رهایی «ایجاد علاقه» است.
آیا تا به حال به عکسهای بیکیفیت دقت و تفاوت آنها را با عکسهای خوب احساس کردهاید؟ یکی از اساسیترین نکات که موجب عدم کیفیت در عکسها میشود متمرکز نبودن روی هدف یا تمرکز روی چندین هدف است. این مثال دقیقاً مثال ذهن شماست، یعنی اینکه در یک لحظه نمیتوان بر روی دو مطلب تمرکز کرد، بعضی از دانشآموزان یا دانشجویان آنقدر حواسشان متوجه نگرانیها و دلمشغولیهای شخصیشان است که نمیتوانند بر روی هیچ مطلبی تمرکز کنند و به همین دلیل دچار افت تحصیلی میشوند. اما اگر باز هم فکر میکنید که زیادی فراموشکارید و مسائل مورد علاقه خود را نیز فراموش میکنید، اینها را از خودتان بپرسید: 1- به چه موضوعی علاقه دارید؟ 2- آیا درباره موضوع مورد علاقه خود مطالعه کردهاید یا درباره آن با کسی مشورت داشتهاید؟ 3- آیا درباره آن موضوع میتوانید با کسی بحث کنید یا درباره آن چیزی بنویسید؟ مطمئن باشید که اگر بتوانید به دو مورد آخر جواب مثبت دهید احتمال فراموشی آن مطالب بسیار کم خواهد بود.
نکتهاش این است که تمرکز، خودش از فوائد فراموشی است، یعنی برای اینکه بتوانید روی یک موضوع تمرکز کنید باید سایر موضوعات را فراموش نمایید که این نوع از فراموشی را «فراموشی ارادی» مینامند. اینکه مطالب خوشایند بهتر از مطالب ناخوشایند در ذهن میمانند یک امر غیر ارادی است. نوع دیگری از فراموشی که «فراموشی تدافعی» نام دارد باعث میشود ما مطالبی را که به ضرر خود میدانیم فراموش کنیم، مثل خطاهایی که مرتکب میشویم و بعدها دیگر آن را یا مربوط به خود نمیدانیم یا دیگر صحتشان را تأیید نمیکنیم. این نکته باز هم اشاره دارد به اینکه خاطرات خوب بهتر در ذهن میمانند، اما فراموش نکنید که خاطرات بد نیز فراموش نخواهند شد و فقط به گوشههای تاریک ذهن رانده میشوند.
فراموشی ارادی یا تدافعی را میتوان با استفاده از روشهای زیر کنترل کرد تا کارایی ذهن بالا رود: 1- روی موضوع اصلی تمرکز نمایید و به سایر مطالب توجهی نکنید. 2- از جمع کردن خاطرات بیمصرف بپرهیزید زیرا بعد از مدتی در ذهن خود با یک صندوقچه پر از لباس کهنه مواجه میشوید که از تمام محتویات آن شاید یکی دوتای آنها به کار شما بیایند اما یافتن آنها نیز کاری بسیار سخت و گاهی غیر ممکن است. 3- از خاطرات بد و آزاردهنده فرار نکنید زیرا که آثار فرار کردن از آنها بسیار زیانبار است، پس آنها را بسیار با حوصله و دقت بررسی نمایید و هر وقت که دیگر آزاردهنده نبود آن را قبول کنید.
صید را توی دریا یاد بگیر
یک راه خوب دیگر برای پیشگیری از فراموشی، «تجربه عملی» است که در آموزش به عنوان کار عملی از آن یاد میشود. به عنوان مثال اگر در دوران مدرسه سنگها را در درس زمینشناسی آن هم در محیط کلاس مطالعه کنید احتمال عدم موفقیت در شناسایی آنها در محیط بیرون زیاد است، اما اگر آنها را در محیط کوهستان دیده باشید بدون مطالعه نیز در آینده میتوانید آنها را از سایر سنگها تشخیص دهید، اما اگر میخواهید مهارت خود را حفظ کنید نباید برای مدت دراز دست از تمرین بکشید و نیز توجه داشته باشید که فراموشی بر اثر عدم استعمال، یک امر طبیعی است و برای اینکه بعد از یک مدت طولانی مطلبی را به خاطر نمیآورید خود را سرزنش نکنید.
در یک پژوهش دانشگاهی این نتایج به دست آمده است: افرادی که علوم ریاضی و جبر را یک سال به کار نبردند بعد از این مدت حدود 60 درصد از مطالب را فراموش کردند و اشخاصی که مطالب مربوط به درس شیمی را در طول تابستان تکرار نکردند، حدود نیمی از آن را فراموش کردند. اما افرادی که درسها را در طول تابستان مرور نمودند بعد از پایان تحصیلات تقریباً بیش از نیمی از مطالب سالهای اول را نیز به یاد داشتند.
جز عدم استعمال، یک عامل دیگر هم در فراموشی مؤثر است. عاملی به نام «تداخل». تا به حال برایتان پیش آمده که در حالی که عمیقاً درگیر مسألهای هستید رانندگی کنید و بدون آنکه متوجه شوید از چراغ قرمز یا از خیابان مورد نظر عبور نمایید. در اینجا یا مواردی مثل این، یک عامل احساسی موجب تداخل در توجه شما به محیط شده است. یک احساس نیرومند مانند علاقه نیز میتواند باعث تداخل شود. شما هم احتمالاً در بین اطرافیانتان کسانی را دیدهاید که وقتی به کسی علاقهمند شدهاند نظم و انسجام قبلی زندگی خود را از دست دادهاند. تأثیر این عامل میتواند بسیار قوی و حتی دایمی باشد. البته احساسات غیر رومانتیک نیز میتوانند باعث تداخل شوند و نیز این عوامل میتوانند آن چنان روی تمرکز فرد تأثیر بگذارند که دیگر قدرت تصمیمگیری سریع در لحظه را از او بگیرند. مانند رانندگان عصابی یا خیلی ترسو.
فراموشی چندتایی عامل مؤثر دیگر هم دارد که کاربردیتر از بقیه، بیخوابی و کمخوابی است. خواب یکی از مهمترین عوامل در یادگیری و یادآوری و کمخوابی عاملی برای فراموشکاری است. اگر فردی بتواند بعد از یک ساعت خواب روزانه 50 درصد مطالب را به خاطر بیاورد بعد از یک ساعت کار روزانه حداکثر میتواند 20 درصد مطالب را به یاد بیاورد.
گام چهارم: فوت و فنهای ماهیگیری
قبلاً هم گفتیم رمز اصلی موفقیت در این کار، فقط علاقه است. یاد گرفتن چیزهایی که به آن علاقه ندارید دشوار است و دشوارتر آنکه بخواهید این آموختهها را برای مدتی در ذهن خود نگه دارید. درست مانند خوردن داروی تلخی که باید آن را مدتی هم در دهان نگه داشت. اما نکته در اینجا است که ما مجبوریم چیزهایی را یاد بگیریم که به آنها علاقه نداریم و در بیشتر موارد باید آنها را در ذهن بایگانی هم بکنیم؛ چه باید کرد؟
مسائل ناخوشایند در ذهن زیاد نمیمانند، پس چارهای نیست جز اینکه به آنها علاقهمند شوید. کار سختی است اما شما میتوانید آن را انجام دهید. هر چه بیشتر بیاموزید بیشتر علاقهمند میشوید و هر چه بیشتر علاقهمند شوید، بیشتر میآموزید. راههای دیگری هم هست. میتوانید برای خود از شیوههای تلقین طبیعی، تشویق و حتی تنبیه استفاده کنید .